Zoeken:

Gerobotiseerde slateler produceert straks 30.000 kroppen per dag

Het Japanse bedrijf Spread Co. start met de bouw van de grootste, volledig geautomatiseerde slakwekerij ter wereld. Met gerobotiseerde systemen kan deze kweker vanaf 2017 30.000 slakroppen per dag produceren. De robots op deze kwekerij in Kyoto worden gebruikt om slaplanten op te kweken, te planten en te oogsten. De arbeidskosten dalen daarmee zeer sterk.

In Japan kijkt men steeds nadrukkelijker naar geautomatiseerde en gerobotiseerde tuinbouwsystemen, omdat water en land alsmaar schaarser worden. De bouw van deze kwekerij vergt volgens de Wall Street Journal een investering van 2 miljard Yen (ca. 15 miljoen euro). Het doel is om de kwekerij in de komende vijf jaar daarna te laten uitgroeien tot een capaciteit van 500.000 slakroppen per dag.

Menskracht geminimaliseerd
Met uitzondering van het zaaien en het kiemproces, dat visuele controles vereist, kan het totale groei- en oogstproces geautomatiseerd worden, aldus de initiatiefnemers. Daarbij is dan minimale inspanningen van mensen meer nodig. Het bedrijf Spread Co. heeft al enkele jaren ervaring met de productie van groenten op industriële wijze via verticale tuinbouwsystemen (vertical farming) en met de hulp van led-verlichting. Deze nieuwe, gerobotiseerde slakwekerij zal het verticaal telen met kunstmatige belichting naar een nieuw niveau gaan tillen. De productie zal nog intensiever via geautomatiseerde systemen, hoog op elkaar gestapelde stellingen en robots plaatsvinden.

Lagere kostprijs
Als de kroppen sla rijp zijn, zullen ze volledig automatisch worden geoogst en verpakt. Ook op dit moment werkt Spread Co. al met een redelijk geavanceerd teeltsysteem waarmee ze 20.000 kroppen per dag produceert. Het bedrijf verkoopt zijn producten in 2000 winkels door heel Japan. Volgens het bedrijf ligt de kostprijs van de kroppen op dit moment al niet hoger dan die van 'traditionele' telers en is er ook geen smaakverschil. Met de nieuwe systemen verwacht Spread de kostprijs van de productie verder te kunnen reduceren.

 Bronnen: DigitalTrends.com/Wall Street Journal

 

Laat een reactie achter

Klik hier om in te loggen.

Meer events