Zoeken:

Groentehagelslag als toekomstig broodbeleg?

De bedrijven ORFI food BV uit Groningen en Mont Blanc Foods BV uit Eelde bekijken in hoeverre zij 'hagelslag' gemaakt van groenten, aantrekkelijk kunnen maken als beleg voor op de boterham. De twee bedrijven hebben van de provincie Groningen een subsidie gekregen van 150.000 euro. Over ongeveer een jaar moet duidelijk zijn of de groentehagelslag kansen biedt in de markt, aldus Rien Vervoort van ORFI food.

Het bedrijf van Vervoort gebruikt nu al verschillende reststromen van groenten om daar bijzondere producten van te maken. Zo maakt het bedrijf bijvoorbeeld groentecrumbs die gebruikt kunnen worden voor het maken van vispatatjes, vissticks en falafelballetjes. Deze producten kunnen uitstekend in de oven worden bereid. 

30-40 procent groenten
De bedoeling is nu om een groentehagelslag op basis van reststromen van groenten te maken. Tot nu toe kan het bedrijf van resten groenten zoals wortel, sperziebonen, rode biet en tomaat goed 'groentepops', een soort eetbare bolletjes maken. “Die kunnen vervolgens worden vermaald tot kruimels. De bedoeling is daar nu een lekkerdere smaak aan te geven en er ook een smaakbeleving aan te geven zodat kinderen het lekker en leuk gaan vinden”, aldus Vervoort. Aan de groentehagelslag zou in ieder geval een drager als zetmeel moeten worden toegevoegd. De bedoeling is het product groentehagelslag voor 30 – 40 procent te laten bestaan uit groenten.

Het bedrijf Mont Blanc Foods BV gaat in consumentenpanels verschillende testen met groentehagelslag doen. Vervoort verwacht dat over ongeveer een jaar duidelijk zal zijn of de groentehagelslag voldoende lekker gemaakt kan worden. Zo, ja dan zou het nieuwe broodbeleg kunnen worden geproduceerd in Groningen, aldus de provincie Groningen. ‘Dat moet 10 tot 15 banen opleveren’, aldus de provincie.

De subsidie is afkomstig van het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het IAG is een subsidiebudget bestemd voor ondernemingen die zich bezighouden met Healthy Ageing, Biobased Economy of energie.

Bron: http://www.groentenet.nl

Laat een reactie achter

Klik hier om in te loggen.

Meer events