Zoeken:

Nederland is één na grootste exporteur van agricultuur en voedselproducten!

Alleen Amerika exporteert meer groente en fruit. Nederland heeft haar plek te danken aan de 52,2 miljard euro van het BNP dat gegeneerd wordt, dit is maar liefst twintig proces van de totale exportwaarde. Dit laat ook meteen zien hoe belangrijk deze groeiende sector is voor onze economie en maatschappij.

Nadruk op innovatie
Met de twee miljard euro die geïnvesteerd wordt in Research & Development (R&D) ligt de nadruk op innovatie, waarbij organisaties gezamenlijk innoveren. Dit heeft al resultaat dat innovaties elkaar opvolgen in hoog tempo en ook het ontwikkelportfolio groeit hiermee snel. Gedeelde kennis wordt tevens toegankelijker door verschillende initiatieven, waardoor ook ondernemers meer toegang krijgen tot kennis. 

Hoogopgeleid personeel
De grote van de sector heeft ook te maken met de Nederlandse vakspecialisten, die behoren tot de top vier in de wereld. Op het gebied van biotechnologie zijn Nederlandse kennisinstellingen mondiaal leidend. Steeds meer jong en ondernemend talent wordt aangetrokken door bijvoorbeeld aansluiting met het bedrijfsleven en het opnemen van ondernemerschap in curricula. Maar ook door het aanbieden van technologievakken in de opleiding of vakken over regelgeving en kwaliteitssystemen.

Optimalisatie van de wet- en regelgeving
Wat ook verbonden is met de agri-food sector is het onderzoek naar genetisch gemodificeerde materiaal, het testen van producten die worden toegepast op mens en dier en toelating van een product tot de markt. Om innovatie te bevorderen wordt de Nederlandse wet- en regelgeving constant aangescherpt. 

Éen agri-food regio
Steeds meer partijen, ondernemers, aanbieders, afnemers en wetenschappers, slaan de handen ineen. Hierdoor ontwikkelt Nederland een publiek-private innovatie infrastructuur om de vragende markt met portaal naar Europa en de rest van de wereld te bedienen. Dit leidt tot een sterke internationale concurrentiepositie, waardoor Nederland zich langzamerhand naar één agri-food regio beweegt.

Bron: http://www.managersonline.nl/nieuws/16533/megatrends-in-de-nederlandse-agri-food-sector.html

Laat een reactie achter

Klik hier om in te loggen.

Meer events