Zoeken:

Winterdipje? Eet een tomaat!

Blue Monday komt er weer aan. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van tomaten de kans op het krijgen van een depressie kan halveren. Dat is goed nieuws, zeker nu de winter inzet en de dagen somberder worden. Heb je last van een winterdipje? Eet een tomaat!

Ongeveer 20 procent van alle mensen krijgt in zijn leven te maken met een depressie. Het onderzoek werd gedaan onder 1.000 Japanse 70-plussers. Uit het onderzoek van de Chinese Tianjin Medical University bleek dat mensen die 2 tot 6 keer per week tomaten aten, 46 procent minder kans hadden op het krijgen van een depressie. Als je iedere dag tomaten at, nam dat zelfs toe tot 52 procent!

Antioxidant lycopeen

Opvallend: andere groenten en fruit hadden dit effect niet. Gezonde voedingsmiddelen zoals kool, wortelen, ajuinen en pompoenen bleken weinig of geen effect te hebben op het psychologische welzijn van de proefpersonen. Volgens het Chinees-Japanse onderzoeksteam heeft dat te maken met de aanwezigheid van de antioxidant lycopeen in tomaten. Die stof zorgt niet alleen voor de dieprode kleur, maar werd eerder ook al gelinkt aan een verminderd risico op prostaatkanker en hartaanvallen.

Of lycopeen een rechtstreekse invloed heeft op de psychische gezondheid, is hiermee niet onomstotelijk bewezen. Onderzoeksleider dr. Kaijun Niu suggereert dat tomaten beschermen tegen depressies omdat de vrucht het lichamelijk welzijn verhoogt. Niu stelt  dat deelnemers zich daardoor mogelijk gelukkiger voelden.

Mocht een tomaat bij jou niet het gewenste effect hebben: het Fonds Psychische Gezondheid zamelde in het kader van Blue Monday tips in van haar achterban om van een sombere bui af te komen. Deze zijn vanaf maandag 18 januari te vinden op op deze pagina

Laat een reactie achter

Klik hier om in te loggen.

Meer events